Lasten Päivän Säätiön omistama ja jo 1950 avattu Linnanmäki on suomalaislasten, -nuorten ja kaikkien lastenmielisten kesän yksi vakiokohteista, jonka ylikalliita laitelippuja, virvokkeita ja pelejä opetamme jälkikasvumme himoitsemaan. Matkailukohteen lisäksi Linnanmäki on nuorten vankkumattomassa suosiossa myös kesätyöpaikkana - Kukapa voisi kuvitella huvipuistoa parempaa tapaa tienata taskurahaa kesälomien vihdoin koulusta koittaessa? Myös tänä kesänä sadat juuri täysi-ikäisyyden ylittäneet opiskelijat ovat saaneet kunnian pukeutua ”Suomen hauskimman työpaikan” (www.linnanmaki.fi) työvaatteisiin ja aloittaa työnsä asiakaspalvelun maailmassa, esimerkiksi myymällä hattaraa tai jäätelöä lomalaisille. Valitettavasti erinomaisesti markkinoidun ja kiillotetun kuoren alla muhii toisenlainen todellisuus, jonka tulemista vihdoin julkisuuteen pyritään torjumaan kaikin keinoin.

Nyt toista kesää vierestä seuranneena en voinut vastustaa kiusausta tuoda julki niitä asioita ja sitä tapaa, jolla hyväntekeväisyysjärjestön omistama ”Suomen hauskin työpaikka” kohtelee sen ensimmäisiä kesätyökokemuksiaan kerääviä nuoria työntekijöitä. Vuosi sitten koettiin ilonhetkiä, kun sukulaiseni sai kaipaamiaan kesätöitä Linnanmäeltä ja mahdollisuuden työskennellä huvipuistossa keräten niin työkokemusta kuin hieman taskurahaakin. Jo vuosi sitten pyörittelin silmiäni kuullessani sukulaiseni työsuhteeseen, työaikoihin ja työoloihin liittyvistä asioista, jotka huipentuivat erilaisiin kertomuksiin Linnanmäellä sattuneista tapauksista. Toisena vuonna peräkkäin tilannetta seuranneena voin vain ihmetellä sitä tapaa, jolla näitä nuoria kohdellaan kesänaikana työnantajan ja erityisesti esimiesten toimesta!

Pelienhoitajat sekä virvokkeiden- ja oheistuotteiden myyjät ovat Linnanmäellä paitsi työntekijäkaartin nuorimmat, mutta samalla myös hierarkiassa alinta pohjasakkaa. Totuus ”Suomen hauskimman työpaikan” työajoista on kahden viimeisen kesän aikana paljastunut hymyä raastavaksi, kun 12 tunnin työpäiviä suunnitellaan viisi työpäivää peräkkäin - Olen kuullut jopa kahdeksasta peräkkäisestä 12 tunnin työpäivästä, eli 84 viikkotyötunnista! Kellon kierähtäessä yhden kierroksen itsensä ympäri on nuori kesätyöntekijä ehtinyt lepuuttaa jalkojaan kaksi kertaa 30 minuutin ajanjakson sekä 15 minuutin kahvitauon verran, joiden päättymistä jo kahdenkymmenen täyttänyt esimies valvoo sekunnin tarkkuudella. Ruokatunnilla lähikaupassa käynti omat vaatteet päällä voi johtaa suoraan irtisanomiseen, josta ei työsopimuksessa kuitenkaan mainita, tai esimiesportaalta tapahtuvaan savustamiseen, jonka seurauksena lapsesi hymyä ei palauta edes Rolle-pelle.

Valvomisen ja huolehtimisen lisäksi Linnanmäen esimieskoulutus takaa lapsellesi motivoivan esimiehen, jonka viesti tulee kantautumaan perille asti - Huutamalla! Mikäli nuorukainen erehtyy hiljaisella hetkellä vaihtamaan muutaman sanan työkaverinsa kanssa tai käymään tarpeillaan työkaverin tuuratessa työpisteellä, on seurauksena esimiehen henkilökohtainen (henkilökohtaisuuksiin menevä) ja suora (huutava) palaute. Mikäli et ”palautteen” johdosta ymmärrä sanoa itseäsi irti vaan uskot wc-käynnin kuuluvan oikeuksiisi työaikana, voit odottaa myös kymmenien muiden työkaveriesi kuulevan tästä rikkeestä: Seuraavan työpisteiden jaon yhteydessä Linnanmäen esimieskoulutuksen tuotos tuo virheesi esille työkaveriesi edessä sekä muistaa ystävällisesti ja hymy huulillaan mainita virheen suorittajan henkilökohtaisesta asiasta, lopettaen vasta tämän täysi-ikäisyyden juuri saavuttaneen nuorukaisen purskahtaessa itkuun 12-tuntisen työvuoron alussa.

Palvelualojen Ammattiliitto PAM:n mukaan Linnanmäellä ei ole esimerkiksi Särkänniemestä poiketen sopimusta, vaan Linnanmäellä on asian suhteen vapaat kädet toimia - Onkin täysin pöyristyttävää, kuinka Linnanmäen kaltainen työnantaja ja sen säätiöllinen omistaja toimivat osaa työntekijöistä kohtaan! Kesätyöntekijöiden ja työharjoittelijoiden asemaa on parannettava, eikä Linnanmäen kaltaista kohtelua tule sallia - Yhdenkään työntekijän kohdalla!